Jak wybrać najlepszą kawę?
30.11.2022 | Redakcja

Jak wybrać najlepszą kawę?

Kawa to jeden z najstarszych i najpopularniejszych napojów pobudzających. To pyszny powód do spotkań z przyjaciółmi, przyjemnego relaksu i wypoczynku. Czy wiesz, która kawa jest najlepsza na świecie? Odpowiedź jest prosta. Ten, który najbardziej Ci się podoba. Na opakowaniu każdej wysokiej jakości kawy z pewnością znajdziesz szczegółowe informacje o kraju zbioru, odmianie, a przede wszystkim gdzie, kiedy i jak ziarna zostały wypalone. Kawy najlepszej jakości zawierają również nazwę gospodarstwa i nazwisko hodowcy. Odwiedź palarnie kawy i powąchaj odmiany z różnych regionów świata. Stopień palenia znacząco wpływa na smak kawy. Aromat szybko powie Ci, czy kawa będzie dobrze pachnieć i smakować. Kawę wysokiej jakości można rozpoznać po samym spojrzeniu. Ziarna powinny być tej samej wielkości, bez uszkodzeń i plam. W mieszance widać tylko ziarna tego samego koloru bez zanieczyszczeń. Do przygotowania kawy należy używać miękkiej wody o temperaturze do 90°C.



Jakie są rodzaje kawy?

Jakie są rodzaje kawy?

Wyróżniamy dwie podstawowe odmiany kawy - arabikę i robustę . Gorzki profil smakowy jest typowy dla najpopularniejszej arabiki . Znajdziesz w nim również delikatny słodki owocowy smak. Wysokiej jakości zbiór ręczny na większych wysokościach podnosi jego cenę. Robusta ma bardziej kwaśny smak. Zawiera również dwa razy więcej kofeiny i przeciwutleniaczy. Z tego też powodu na rynku kawowym pojawia się wiele mieszanek obu odmian. Arabica o większej zawartości oleju i Robusta o większej pienistości stanowią dobrą bazę dla delikatnej kremowej pianki powstałego napoju. Sommelierzy nieustannie mieszają nowe mieszanki, aby zaoferować kawę w pełni harmonijny smak. Na aromat i smak ma wpływ region pochodzenia kawy, sposób zbierania, suszenia, a także palenie i pakowanie. Ciemniej palona kawa jest bardziej gorzka. Szczególnie nadaje się do włoskiego typu kawy dla miłośników espresso. Lżejsza kawa nadaje się do alternatywnego przygotowania kawy. Jego smak jest nieco bardziej kwaśny i owocowy. Im bardziej prażone ziarno, tym jest ciemniejsze. Jednocześnie poczujesz wyraźniejszy płonący aromat. Przechowuj kawę w ciemnych, hermetycznych pojemnikach. Ziarna kawy najlepiej nadają się do przechowywania. Zmiel go na świeżo przed użyciem. Jeśli zaopatrujesz się w wysokiej jakości kawę w dużych ilościach, zamroź jej nadmiar w oryginalnym opakowaniu w workach próżniowych lub puszkach.

Jak wybrać zamrażarkę?


Pojemniki na żywnośćPojemniki próżniowe

Metoda przetwarzania kawy

Ziarna kawy

Ziarna kawy

Kawa ziarnista najdłużej zachowuje swoje właściwości smakowe i aromat. Przygotuj świeżą kawę o intensywnym aromacie i smaku. Zawsze miel kawę tuż przed jej przygotowaniem. Przechowuj go w ciemnych, hermetycznych pojemnikach. Wybierz 100% arabikę lub jej mieszankę z robustą. Odkryj nowe egzotyczne aromaty i smaki. Idealnie nadaje się również do przygotowywania pysznej kawy w pełni automatycznych ekspresach do kawy ze zintegrowanym młynkiem.

Jak wybrać ekspres do kawy?


Młynki do kawyZiarna kawy

Kawa mielona

Kawa mielona

Kawa mielona jest wynikiem przetwarzania ziaren kawy w globalnej lub lokalnej palarni. Zwykle pakowany jest w opakowania ochronne w puszkach lub workach. Często jest to mieszanka ziaren kawy mająca na celu zrównoważony, harmonijny smak i aromat powstałego napoju. Przygotowanie kawy mielonej jest wygodniejsze. Nie ma potrzeby szlifowania. Zmniejsza to jednak uzyskaną intensywność aromatu i smaku, ponieważ był mielony przez pewien czas. Postępuj zgodnie z datą produkcji. Po otwarciu opakowania kawę spożyć w ciągu 2 tygodni.


Przelewowe ekspresy do kawy

Kawa w kapsułkach

Kawa w kapsułkach

Kawa w kapsułkach jest gotowa do natychmiastowego użycia w ekspresach na kapsułki. Proste i szybkie przygotowanie sprawdzi się w każdym miejscu pracy, na uroczystości czy imprezie z przyjaciółmi. Kapsułki gwarantują bezproblemowe dawkowanie i przechowywanie. Pokrywa kapsułki chroni jej zawartość przez długi czas. Nie musisz się już niczym zajmować.


Kapsułki kawy

Rozpuszczalna kawa rozpuszczalna

Rozpuszczalna kawa rozpuszczalna

Kawa rozpuszczalna jest wynikiem procesu przetwarzania ziaren kawy. Są prażone, mielone, gotowane i na koniec odsączane z wody. Jednocześnie zawartość kofeiny jest również znacznie zmniejszona. Zaletą jest najprostsze przygotowanie napoju. Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą i gotowe. Latem idealnie nadaje się do przygotowania orzeźwiającej kawy mrożonej.


Specjalne kawy

Zielona kawa

Zielona kawa

Zielona kawa to po prostu niepalone ziarna kawy arabica. Zawierają więcej substancji prozdrowotnych oraz wyższą zawartość kofeiny. Zielona kawa jest odpowiednia jako środek wspomagający odchudzanie. Przypomina zieloną herbatę i jest przygotowywana jak „słowacka” parzona kawa po turecku lub za pomocą francuskiej prasy.


Zielona kawaPrzelewowe ekspresy do kawy

Kawa organiczna

Kawa organiczna

Kawa BIO to kawa uprawiana w klasyczny sposób bez sztucznych nawozów i chemii. Często jest przetwarzany tradycyjnymi procesami ręcznymi w celu zachowania najwyższej jakości. Wyższa cena jest odzwierciedleniem wysiłków wielu rolników, aby zachować rolnictwo blisko natury.


Kawa z cywety

Kawa z cywety

Ziarna Cibetkov ej káv y   z Indonezji   są zbierane po strawieniu przez cywety. Dzięki fermentacji w żołądku nabierają delikatnego smaku karmelu i czekolady. Cywety żywią się wyłącznie w pełni dojrzałymi owocami kawy. Wydzielają całe twarde ziarno. Z ich zbioru uzyskuje się doskonale dojrzałe ziarna kawy o wysokiej jakości i cenie.


Kawa bezkofeinowa

Kawa bezkofeinowa

Kawa bezkofeinowa powstaje z ziaren, z których kofeina została usunięta w procesie mycia, parzenia, przy pomocy filtrów i węgla aktywnego. Ponieważ nie zawiera kofeiny, nadaje się na każdą okazję dla wszystkich miłośników kawy.


Kawa smakowa

Kawa smakowa

Kawy aromatyzowane przeznaczone są do sporządzania napojów kawowych o wyraźnym smaku owoców, orzechów, cynamonu, wanilii czy czekolady. Są miłym kompanem do ogrzania i dodania otuchy podczas długich zimowych wieczorów.


Kubki termiczne

Napoje kawowe

Napoje kawowe

Korzystne dla zdrowia są również alternatywne napoje kawowe . Powstają w wyniku przetwarzania i prażenia pszenicy, orkiszu, jęczmienia, cykorii lub innych roślin oraz herbat. Nie zawierają kofeiny, działają pobudzająco, wspomagają trawienie i są odpowiednie również dla dzieci.


Jak wykorzystać fusy z kawy

Jak wykorzystać fusy z kawy

Czy jesteś miłośnikiem przyrody? Marzysz o ogrodzie pełnym pięknych kwiatów i zdrowych warzyw? Następnie osusz fusy z kawy na drobnym sicie. Stosować na dobrze napowietrzoną glebę, zwłaszcza do roślin lubiących kwaśne gleby. Fusy z kawy są doskonałym naturalnym nawozem zawierającym potas i inne pierwiastki śladowe.

Spray z mocnego bulionu z osadu sprawdzi się również jako profilaktyka przed ślimakami, które nie lubią zapachu kawy.

Fusy z kawy są również idealne dla miłośników naturalnego piękna do pielęgnacji skóry. Stwórz skuteczne oczyszczające i odżywcze maseczki do twarzy. Osad łączymy z olejem kokosowym, miodem lub domowym jogurtem.

Jogurtownice - pomocnicy wspierający naturalną odporność


Przeczytaj także

Opony zimowe do bezpiecznej jazdy po zimnych drogach

Nie ma już chyba wątpliwości co do konieczności używania opon zimowych w trudnych warunkach klimatycznych zimy. Ogólnym zaleceniem jest zmiana opon na zimowe, jeśli temperatura otoczenia spadnie poniżej 7°C.

Domowe piekarnie do przygotowywania świeżego chleba i ciastek

Czy lubisz mieć świeżą, chrupiącą kromkę chleba lub ciepłe, pachnące ciasto na śniadanie? W takim razie zdecydowanie kup sobie małą domową piekarnię.

Roboty kuchenne - niezawodni towarzysze gotowania i pieczenia

Odkryj niezawodnego towarzysza codziennego lub okazjonalnego gotowania i pieczenia. Zostań kreatywnym szefem kuchni. Przygotuj dania z całego świata.

Szybkowary do zdrowych posiłków, oszczędzające energię i czas

Opanuj przygotowywanie ulubionych potraw w ułamku czasu. Zdrowe gotowanie na parze pod wyższym ciśnieniem znacznie skraca czas przygotowania, a tym samym oszczędza energię.

Ekonomiczne telewizory dla każdego przez cały rok

Nowoczesne odbiorniki telewizyjne to inteligentne, ekonomiczne urządzenia SMART dla każdego gospodarstwa domowego. Bogate funkcje, ultrapłaski ponadczasowy design, doskonały obraz i dźwięk predestynują je do codziennego użytku.

Jogurtownice - pomocnicy wspierający naturalną odporność

Przygotuj pyszne jogurty probiotyczne w domu z wysokiej jakości świeżych lub suszonych owoców. Uzyskaj wystarczającą odporność dzięki dobrym bakteriom, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mikroflory jelitowej.

Parownice do ubrań ułatwiające pielęgnację i dezynfekcję odzieży

Para zmiękcza i prostuje włókna w tekstyliach, prostując w ten sposób pogniecione ubrania i fałdy. Jednocześnie skutecznie dezynfekuje tekstylia.

Domowe wędzarnie dla naturalnej konserwacji i pełnego smaku wędlin

Obok suszenia wędzenie jest najstarszą formą utrwalania żywności. Popularne masarnie i przetwórstwo mięsne to doskonała okazja do spotkań całej rodziny i przyjaciół.

Mycie okien – wydajne i nowoczesne

Mycie okien, luster, kabin prysznicowych czy różnych gładkich, błyszczących powierzchni w domu to często koszmar. Ale rób to sprawnie i nowocześnie.

Zrelaksuj się podczas uprawiania sportów zimowych

Słowacja to piękny górzysty kraj z wieloma dobrze wyposażonymi ośrodkami zimowymi. Oferują wspaniałe warunki do wypoczynku i uprawiania sportu z doskonałymi warunkami śniegowymi.

Jak wybrać odpowiednią płytę?

Wyposaż swój nowoczesny dom w płytę ceramiczną lub bezpieczną płytę indukcyjną. Wypróbuj innowacyjne, przyjemne, łatwe gotowanie i wiele inteligentnych funkcji.

Jak leczyć samochód przed zimą?

I nie zapomnij! Zbliża się jeszcze trudniejsza część roku! Mroźne zimowe warunki przetestują zachowanie i wygląd Twojego towarzysza podróży.