Obok suszenia wędzenie jest najstarszą formą utrwalania żywności. Jest to tradycyjna część przygotowań do świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Popularne masarnie i przetwórstwo mięsne to doskonała okazja do spotkań całej rodziny i przyjaciół. Wędzenie skutkuje szybszym i wyraźniejszym dojrzewaniem surowca. Pokarm nabiera specyficznego aromatycznego zapachu i smaku. Palenie to naturalny aromat bez sztucznych e-smaków. Antybakteryjne połączenie soli, temperatury i dymu niszczy bakterie i długotrwale zabezpiecza kiełbasy przed psuciem się. Możesz palić prawie wszystko. Eksperymentuj, wymyślaj własne przepisy. Zaskocz siebie i swoich znajomych.
Każda domowa wędzarnia nadaje się do wędzenia niemal wszystkich rodzajów surowców. Oprócz klasycznego mięsa i produktów mięsnych spróbuj wędzić ryby, sery, jajka, orzechy, owoce i warzywa. Tylko od akcesoriów do wędzarni zależy, czy zawiesimy surowiec na hakach, przechowamy go na siatce, czy postawimy na półce ociekowej.
Wybierając wędzarnię, zastanów się, jakie potrawy planujesz palić, jak często iw jakiej ilości.
Małe kompaktowe wędzarnie są zwykle również przenośne. Niektóre nadają się również do zabrania ze sobą nad wodę, na przykład do wędzenia ryb.
Wielofunkcyjne i wielokomorowe wędzarnie pozwalają na grillowanie lub wędzenie różnych rodzajów surowców bez wzajemnego wąchania.
Istotnym parametrem przy wyborze wędzarni jest styl wędzenia oraz wybór źródła ciepła i dymu . Źródłem ciepła może być węgiel drzewny, drewno liściaste, gaz lub cewka elektryczna z termostatem.
Kawałki drewna , zrębki lub trociny z drzew owocowych o silnym aromacie są nieodzownym elementem wędzenia. Do powolnego wędzenia zimnym dymem potrzebne są wywoływacze i generatory zimnego dymu.
Roboty kuchenne - niezawodni towarzysze gotowania i pieczenia
Wyposaż się w wędzarnie do wędzenia ciepłego i gorącego lub do wędzenia zimnym dymem. Te dwa podstawowe style wędzenia charakteryzują również samą konstrukcję wędzarni. Wędzarnie do wędzenia na ciepło i na gorąco muszą być wyposażone w wysokiej jakości termometr lub termostat umożliwiający wygodną kontrolę i długotrwałe utrzymywanie temperatury w zakresie od 45 do 75°C przez 8-12 godzin. Wędzenie gorącym dymem nadaje się do tłustych mięs i produktów mięsnych. Podczas wędzenia na gorąco utrzymuje się temperaturę od 80°C do 100°C przez około 2 godziny. Wędzenie na gorąco nadaje się do przygotowywania ryb i surowców o niskiej zawartości tłuszczu. Krótszy okres przydatności do spożycia żywności wędzonej gorącym dymem wymaga szybszego spożycia. Delikatne, powolne wędzenie zimnym dymem trwa kilka dni w temperaturze do 25°C. Szczególnie nadaje się do delikatnej wołowiny i kurczaka, ryb i surowców o niskiej zawartości tłuszczu, sera i warzyw. Zaletą jest dłuższy okres przydatności do spożycia oraz zachowanie wszystkich składników odżywczych i substancji odżywczych.
Domowe wędzarnie elektryczne wykonane ze stali nierdzewnej będą wieloletnim towarzyszem w drodze do poznania palenia. Wysokiej jakości zestaw składa się z izolowanej konstrukcji komory o podwójnych ściankach, ze zintegrowanym termometrem, z cewką elektryczną i termostatem. Szeroka gama akcesoriów umożliwia wieszanie na hakach lub przechowywanie surowców na siatkach lub półkach. Wysoka wydajność cieplna grzałki pozwala na palenie przez cały rok w każdych warunkach atmosferycznych. Żadnych więcej ograniczeń. Materiał nierdzewny to gwarancja bezawaryjności, łatwej konserwacji i czyszczenia. Napełnij miskę mokrymi trocinami z drzew egzotycznych lub owocowych. Ustaw termostat na żądaną temperaturę i włącz. Po podgrzaniu komory do żądanej temperatury wkładamy surowce. Następnie wystarczy regularnie zmieniać trociny zgodnie z recepturą i zwilżać je spryskiwaczem wodnym. Wilgotność, temperatura i aromatyczny dym nadają potrawom łagodny, pikantny smak i długi okres przydatności do spożycia.
Podłączenie dwuściennej izolowanej wędzarni do butli z propanem-butanem latem lub zimą. Rozpal ogień zapalniczką piezoelektryczną, ustaw temperaturę i sprawdź proces palenia przez szklane okienko w drzwiczkach. Wybierz mokre zrębki, zrębki lub trociny. Wypróbuj wędzarnię również jako grill wodny do mięs i warzyw. Dodaj miskę z piwem, winem, różnymi przyprawami lub sokami owocowymi. Uzyskasz więcej egzotycznych smaków i aromatów.
Poznaj zalety stylowych wędzarni węglowych w standardowym połączeniu z grillem. Rustykalny wygląd, możliwość poruszania się po tarasie czy w ogrodzie predestynowały je na wszelkie przyjęcia i uroczystości. Grilluj steki, warzywa i przygotuj wędzone sery, ryby, jajka, szynkę lub kiełbaski. Bogate menu będzie miłym kulinarnym zaskoczeniem dla gości. Zostań bardziej gwiazdorskim szefem kuchni.
Odkryj zalety powolnego wędzenia zimnym dymem. Wzbogaca smak i aromat chudych mięs i serów, warzyw i owoców. Nie ograniczaj się i skorzystaj z możliwości suszenia warzyw, przypraw czy owoców. Sprasowane brykiety włożyć do zbiornika generatora zimnego dymu. Przygotuj zdrowe aromatyczne przysmaki z aromatem różnych gatunków drewna. Wybierz doskonale izolowaną komorę ze szklanymi drzwiami, wielkości wędzarni, ręczną lub zdalnie sterowaną za pomocą telefonu komórkowego. Musisz tylko wybrać.
Suszarnie spożywcze do wysokiej jakości przetwarzania owoców sezonowych
Wędzarnie ogrodowe przeznaczone są dla większych gospodarstw domowych oraz dla wszystkich miłośników wędzonych przysmaków. Potrzebujesz przetworzyć dużą ilość mięsa i produktów mięsnych na raz po ubojni? Zainstaluj w swoim ogrodzie lub na tarasie swojego domu wędzarnię ogrodową z osobnym kominkiem do wędzenia na ciepło i zimno. Spraw sobie stylową drewnianą wędzarnię do swojego domku. W komorze spalania należy używać twardego drewna bez kory.
Niewielkie wymiary kompaktowych wędzarni pozwalają na łatwe przenoszenie ich na kemping, na łono natury lub nad wodę. Wybierz wygodne elektryczne źródło ciepła z termostatem, węglem drzewnym, trocinami lub zrębkami. Przygotuj rybne specjały tuż nad brzegiem rzeki. Jedzenie najlepiej smakuje na łonie natury.
Nie ma już chyba wątpliwości co do konieczności używania opon zimowych w trudnych warunkach klimatycznych zimy. Ogólnym zaleceniem jest zmiana opon na zimowe, jeśli temperatura otoczenia spadnie poniżej 7°C.
Czy lubisz mieć świeżą, chrupiącą kromkę chleba lub ciepłe, pachnące ciasto na śniadanie? W takim razie zdecydowanie kup sobie małą domową piekarnię.
Odkryj niezawodnego towarzysza codziennego lub okazjonalnego gotowania i pieczenia. Zostań kreatywnym szefem kuchni. Przygotuj dania z całego świata.
Opanuj przygotowywanie ulubionych potraw w ułamku czasu. Zdrowe gotowanie na parze pod wyższym ciśnieniem znacznie skraca czas przygotowania, a tym samym oszczędza energię.
Nowoczesne odbiorniki telewizyjne to inteligentne, ekonomiczne urządzenia SMART dla każdego gospodarstwa domowego. Bogate funkcje, ultrapłaski ponadczasowy design, doskonały obraz i dźwięk predestynują je do codziennego użytku.
Przygotuj pyszne jogurty probiotyczne w domu z wysokiej jakości świeżych lub suszonych owoców. Uzyskaj wystarczającą odporność dzięki dobrym bakteriom, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mikroflory jelitowej.
Para zmiękcza i prostuje włókna w tekstyliach, prostując w ten sposób pogniecione ubrania i fałdy. Jednocześnie skutecznie dezynfekuje tekstylia.
Kawa to jeden z najstarszych i najpopularniejszych napojów pobudzających. To pyszny powód do spotkań z przyjaciółmi, przyjemnego relaksu i wypoczynku.
Mycie okien, luster, kabin prysznicowych czy różnych gładkich, błyszczących powierzchni w domu to często koszmar. Ale rób to sprawnie i nowocześnie.
Słowacja to piękny górzysty kraj z wieloma dobrze wyposażonymi ośrodkami zimowymi. Oferują wspaniałe warunki do wypoczynku i uprawiania sportu z doskonałymi warunkami śniegowymi.
Wyposaż swój nowoczesny dom w płytę ceramiczną lub bezpieczną płytę indukcyjną. Wypróbuj innowacyjne, przyjemne, łatwe gotowanie i wiele inteligentnych funkcji.
I nie zapomnij! Zbliża się jeszcze trudniejsza część roku! Mroźne zimowe warunki przetestują zachowanie i wygląd Twojego towarzysza podróży.