Domowe wędzarnie dla naturalnej konserwacji i pełnego smaku wędlin
29.11.2022 | Redakcja

Domowe wędzarnie dla naturalnej konserwacji i pełnego smaku wędlin

Obok suszenia wędzenie jest najstarszą formą utrwalania żywności. Jest to tradycyjna część przygotowań do świąt Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Popularne masarnie i przetwórstwo mięsne to doskonała okazja do spotkań całej rodziny i przyjaciół. Wędzenie skutkuje szybszym i wyraźniejszym dojrzewaniem surowca. Pokarm nabiera specyficznego aromatycznego zapachu i smaku. Palenie to naturalny aromat bez sztucznych e-smaków. Antybakteryjne połączenie soli, temperatury i dymu niszczy bakterie i długotrwale zabezpiecza kiełbasy przed psuciem się. Możesz palić prawie wszystko. Eksperymentuj, wymyślaj własne przepisy. Zaskocz siebie i swoich znajomych.



Jak wybrać domową wędzarnię

Jak wybrać domową wędzarnię

Każda domowa wędzarnia nadaje się do wędzenia niemal wszystkich rodzajów surowców. Oprócz klasycznego mięsa i produktów mięsnych spróbuj wędzić ryby, sery, jajka, orzechy, owoce i warzywa. Tylko od akcesoriów do wędzarni zależy, czy zawiesimy surowiec na hakach, przechowamy go na siatce, czy postawimy na półce ociekowej.

Wybierając wędzarnię, zastanów się, jakie potrawy planujesz palić, jak często iw jakiej ilości.

Małe kompaktowe wędzarnie są zwykle również przenośne. Niektóre nadają się również do zabrania ze sobą nad wodę, na przykład do wędzenia ryb.

Wielofunkcyjne i wielokomorowe wędzarnie pozwalają na grillowanie lub wędzenie różnych rodzajów surowców bez wzajemnego wąchania.

Istotnym parametrem przy wyborze wędzarni jest styl wędzenia oraz wybór źródła ciepła i dymu . Źródłem ciepła może być węgiel drzewny, drewno liściaste, gaz lub cewka elektryczna z termostatem.

Kawałki drewna , zrębki lub trociny z drzew owocowych o silnym aromacie są nieodzownym elementem wędzenia. Do powolnego wędzenia zimnym dymem potrzebne są wywoływacze i generatory zimnego dymu.

Roboty kuchenne - niezawodni towarzysze gotowania i pieczenia


Wędzarnia

Podstawowe style palenia

Podstawowe style palenia

Wyposaż się w wędzarnie do wędzenia ciepłego i gorącego lub do wędzenia zimnym dymem. Te dwa podstawowe style wędzenia charakteryzują również samą konstrukcję wędzarni. Wędzarnie do wędzenia na ciepło i na gorąco muszą być wyposażone w wysokiej jakości termometr lub termostat umożliwiający wygodną kontrolę i długotrwałe utrzymywanie temperatury w zakresie od 45 do 75°C przez 8-12 godzin. Wędzenie gorącym dymem nadaje się do tłustych mięs i produktów mięsnych. Podczas wędzenia na gorąco utrzymuje się temperaturę od 80°C do 100°C przez około 2 godziny. Wędzenie na gorąco nadaje się do przygotowywania ryb i surowców o niskiej zawartości tłuszczu. Krótszy okres przydatności do spożycia żywności wędzonej gorącym dymem wymaga szybszego spożycia. Delikatne, powolne wędzenie zimnym dymem trwa kilka dni w temperaturze do 25°C. Szczególnie nadaje się do delikatnej wołowiny i kurczaka, ryb i surowców o niskiej zawartości tłuszczu, sera i warzyw. Zaletą jest dłuższy okres przydatności do spożycia oraz zachowanie wszystkich składników odżywczych i substancji odżywczych.


Maszynki do mięsa

Domowe wędzarnie elektryczne

Domowe wędzarnie elektryczne

Domowe wędzarnie elektryczne wykonane ze stali nierdzewnej będą wieloletnim towarzyszem w drodze do poznania palenia. Wysokiej jakości zestaw składa się z izolowanej konstrukcji komory o podwójnych ściankach, ze zintegrowanym termometrem, z cewką elektryczną i termostatem. Szeroka gama akcesoriów umożliwia wieszanie na hakach lub przechowywanie surowców na siatkach lub półkach. Wysoka wydajność cieplna grzałki pozwala na palenie przez cały rok w każdych warunkach atmosferycznych. Żadnych więcej ograniczeń. Materiał nierdzewny to gwarancja bezawaryjności, łatwej konserwacji i czyszczenia. Napełnij miskę mokrymi trocinami z drzew egzotycznych lub owocowych. Ustaw termostat na żądaną temperaturę i włącz. Po podgrzaniu komory do żądanej temperatury wkładamy surowce. Następnie wystarczy regularnie zmieniać trociny zgodnie z recepturą i zwilżać je spryskiwaczem wodnym. Wilgotność, temperatura i aromatyczny dym nadają potrawom łagodny, pikantny smak i długi okres przydatności do spożycia.

  • łatwe ustawienie temperatury i automatyczna regulacja jej termostatu prosta obsługa i łatwa wymiana trocin łatwe opróżnianie popiołu łatwe czyszczenie i konserwacja wędzarni ze stali nierdzewnej długa żywotność bogate wyposażenie wewnętrzne do wędzenia różnych surowców całoroczne użytkowanie
  • wyższa cena zakupu wysokiej jakości zespołu izolowanego ze stali nierdzewnej

Domowe wędzarnie gazowe

Domowe wędzarnie gazowe

Podłączenie dwuściennej izolowanej wędzarni do butli z propanem-butanem latem lub zimą. Rozpal ogień zapalniczką piezoelektryczną, ustaw temperaturę i sprawdź proces palenia przez szklane okienko w drzwiczkach. Wybierz mokre zrębki, zrębki lub trociny. Wypróbuj wędzarnię również jako grill wodny do mięs i warzyw. Dodaj miskę z piwem, winem, różnymi przyprawami lub sokami owocowymi. Uzyskasz więcej egzotycznych smaków i aromatów.

  • duża moc grzewcza wszechstronne zastosowanie do wędzenia, grillowania, gotowania wygodne wędzenie z łatwą regulacją i kontrolą temperatury
  • obsługa gazu i ognia wyższa cena zakupu

Domowe wędzarnie na węgiel drzewny

Domowe wędzarnie na węgiel drzewny

Poznaj zalety stylowych wędzarni węglowych w standardowym połączeniu z grillem. Rustykalny wygląd, możliwość poruszania się po tarasie czy w ogrodzie predestynowały je na wszelkie przyjęcia i uroczystości. Grilluj steki, warzywa i przygotuj wędzone sery, ryby, jajka, szynkę lub kiełbaski. Bogate menu będzie miłym kulinarnym zaskoczeniem dla gości. Zostań bardziej gwiazdorskim szefem kuchni.

  • wędzenie, grillowanie, pieczenie, gotowanie w jednej możliwości na zrębkach, węglu drzewnym, brykiecie, trocinach
  • wyższa cena zakupu stylowych i rustykalnych wędzarni przeznaczonych sezonowo do wędzenia

Jak wybrać grill ogrodowy?


Wędzarnie do powolnego wędzenia i suszenia

Wędzarnie do powolnego wędzenia i suszenia

Odkryj zalety powolnego wędzenia zimnym dymem. Wzbogaca smak i aromat chudych mięs i serów, warzyw i owoców. Nie ograniczaj się i skorzystaj z możliwości suszenia warzyw, przypraw czy owoców. Sprasowane brykiety włożyć do zbiornika generatora zimnego dymu. Przygotuj zdrowe aromatyczne przysmaki z aromatem różnych gatunków drewna. Wybierz doskonale izolowaną komorę ze szklanymi drzwiami, wielkości wędzarni, ręczną lub zdalnie sterowaną za pomocą telefonu komórkowego. Musisz tylko wybrać.

  • zachowanie wszystkich składników odżywczych i substancji odżywczych, długi okres przydatności do spożycia wolno wędzonych potraw
  • wyższa cena zakupu wędzarni izolowanych termicznie, oddzielny generator zimnego dymu, powolne i długie wędzenie powyżej 24 lub 48 godzin

Suszarnie spożywcze do wysokiej jakości przetwarzania owoców sezonowych


Wędzarnie ogrodowe z wydzielonym paleniskiem

Wędzarnie ogrodowe z wydzielonym paleniskiem

Wędzarnie ogrodowe przeznaczone są dla większych gospodarstw domowych oraz dla wszystkich miłośników wędzonych przysmaków. Potrzebujesz przetworzyć dużą ilość mięsa i produktów mięsnych na raz po ubojni? Zainstaluj w swoim ogrodzie lub na tarasie swojego domu wędzarnię ogrodową z osobnym kominkiem do wędzenia na ciepło i zimno. Spraw sobie stylową drewnianą wędzarnię do swojego domku. W komorze spalania należy używać twardego drewna bez kory.

  • duża pojemność na 15-30 kg mięsa łatwiejsza regulacja temperatury dzięki klapkom w komorze wędzarniczej i palenisku zewnętrznym
  • nadaje się do montażu na stałe, gorsze właściwości izolacyjne jednościennej komory drewnianej, trudniejsze do utrzymania temperatury

Wędzarnia

Małe kompaktowe wędzarnie

Małe kompaktowe wędzarnie

Niewielkie wymiary kompaktowych wędzarni pozwalają na łatwe przenoszenie ich na kemping, na łono natury lub nad wodę. Wybierz wygodne elektryczne źródło ciepła z termostatem, węglem drzewnym, trocinami lub zrębkami. Przygotuj rybne specjały tuż nad brzegiem rzeki. Jedzenie najlepiej smakuje na łonie natury.

  • kompaktowe wymiary i mobilność, niska cena zakupu, możliwość wędzenia, grillowania i gotowania
  • nadaje się do przygotowywania mniejszych ilości żywności

Wędzarnia

Przeczytaj także

Opony zimowe do bezpiecznej jazdy po zimnych drogach

Nie ma już chyba wątpliwości co do konieczności używania opon zimowych w trudnych warunkach klimatycznych zimy. Ogólnym zaleceniem jest zmiana opon na zimowe, jeśli temperatura otoczenia spadnie poniżej 7°C.

Domowe piekarnie do przygotowywania świeżego chleba i ciastek

Czy lubisz mieć świeżą, chrupiącą kromkę chleba lub ciepłe, pachnące ciasto na śniadanie? W takim razie zdecydowanie kup sobie małą domową piekarnię.

Roboty kuchenne - niezawodni towarzysze gotowania i pieczenia

Odkryj niezawodnego towarzysza codziennego lub okazjonalnego gotowania i pieczenia. Zostań kreatywnym szefem kuchni. Przygotuj dania z całego świata.

Szybkowary do zdrowych posiłków, oszczędzające energię i czas

Opanuj przygotowywanie ulubionych potraw w ułamku czasu. Zdrowe gotowanie na parze pod wyższym ciśnieniem znacznie skraca czas przygotowania, a tym samym oszczędza energię.

Ekonomiczne telewizory dla każdego przez cały rok

Nowoczesne odbiorniki telewizyjne to inteligentne, ekonomiczne urządzenia SMART dla każdego gospodarstwa domowego. Bogate funkcje, ultrapłaski ponadczasowy design, doskonały obraz i dźwięk predestynują je do codziennego użytku.

Jogurtownice - pomocnicy wspierający naturalną odporność

Przygotuj pyszne jogurty probiotyczne w domu z wysokiej jakości świeżych lub suszonych owoców. Uzyskaj wystarczającą odporność dzięki dobrym bakteriom, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mikroflory jelitowej.

Parownice do ubrań ułatwiające pielęgnację i dezynfekcję odzieży

Para zmiękcza i prostuje włókna w tekstyliach, prostując w ten sposób pogniecione ubrania i fałdy. Jednocześnie skutecznie dezynfekuje tekstylia.

Jak wybrać najlepszą kawę?

Kawa to jeden z najstarszych i najpopularniejszych napojów pobudzających. To pyszny powód do spotkań z przyjaciółmi, przyjemnego relaksu i wypoczynku.

Mycie okien – wydajne i nowoczesne

Mycie okien, luster, kabin prysznicowych czy różnych gładkich, błyszczących powierzchni w domu to często koszmar. Ale rób to sprawnie i nowocześnie.

Zrelaksuj się podczas uprawiania sportów zimowych

Słowacja to piękny górzysty kraj z wieloma dobrze wyposażonymi ośrodkami zimowymi. Oferują wspaniałe warunki do wypoczynku i uprawiania sportu z doskonałymi warunkami śniegowymi.

Jak wybrać odpowiednią płytę?

Wyposaż swój nowoczesny dom w płytę ceramiczną lub bezpieczną płytę indukcyjną. Wypróbuj innowacyjne, przyjemne, łatwe gotowanie i wiele inteligentnych funkcji.

Jak leczyć samochód przed zimą?

I nie zapomnij! Zbliża się jeszcze trudniejsza część roku! Mroźne zimowe warunki przetestują zachowanie i wygląd Twojego towarzysza podróży.