Country Life Sos sojowy Shoyu 500 ml

Country Life Sos sojowy Shoyu 500 ml

Country Life Sos sojowy Shoyu 500 ml

Najniższa cena w ciągu ostatnich 45 dni: 15,32 zł

Ceny i dostępność mogą zmieniać się kilka razy dziennie. Sprawdź aktualne dane bezpośrednio w e-sklepach. Wszystkie dostępne kolory i rozmiary znajdziesz bezpośrednio w e-sklepach.

Country Life Sos sojowy Shoyu 500 ml - Opis produktu

Country Life Sos sojowy Shoyu 500 ml Shoyu pochodzi z Chin i ma 2800 lat. Stopniowo rozprzestrzenił się w całej Azji Południowo-Wschodniej i jest obecnie tradycyjną częścią kuchni azjatyckiej. Nie ma on nic wspólnego ze zwykłym tanim „sosem sojowym”. Shoyu nie zawiera wzmacniaczy smaku, barwników ani sztucznych słodzików. Oprócz czterech podstawowych smaków (słodki, gorzki, słony, kwaśny) jest jeszcze piąty smak - umami. Nazywa się go „pysznym”, „smakiem dojrzałości” i podkreśla smak potraw. Ten piąty smak zawarty jest również w produktach fermentowanych - w tym w sosie sojowym shoyu. Różnica między Shoyu i Tamari: Shoyu i tamari są często zamienne, przy czym tamari lepiej zachowuje swój smak i aromat podczas obróbki cieplnej. Z kolei Shoyu polecany jest do końcowego aromatyzowania gotowego dania. Nie jest to jednak żelazna zasada. Są produkowane w inny sposób - tamari powstaje jako produkt uboczny przy produkcji klasycznej pasty miso Tamari jest wytwarzane z naturalnych składników bezglutenowych Tamari jest ciemniejsze, gęstsze i ma bogatszy i bardziej wyrazisty smak Produkcja shoyu :Do wyprodukowania sosu sojowego shoyu potrzebne są ziarna soi, pszenica, substancja fermentująca koji (Aspergillus oryzae) i sól. Soję najpierw gotuje się, a następnie miesza z prażoną i grubo pokruszoną pszenicą. Do tej mieszaniny dodaje się środek do fermentacji koji. Jego zadaniem jest rozpoczęcie procesu fermentacji. Mieszankę umieszcza się w specjalnym pomieszczeniu inkubacyjnym o nazwie Muro na trzy dni, w którym łatwiej jest utrzymać temperaturę i wilgotność potrzebną do prawidłowego rozpoczęcia fermentacji. Następnie mieszaninę miesza się z solą morską i wodą i umieszcza w dużych cedrowych kadziach. Kadzie shoyu dojrzewają przez 18-24 miesiące, mieszanka jest regularnie mieszana. Gdy mieszanina jest dojrzała, jest prasowana, a następnie filtrowana. Na koniec sos jest podgrzewany do 80° C przez godzinę. Ta pasteryzacja jest częścią tradycyjnego procesu produkcyjnego. Należy uważać, aby nie zniszczyć cennych enzymów. Składniki : woda, ziarna soi (26,1%), pszenica (15,8%), sól morska (14,1%), alkohol (0,8%), substancja fermentacyjna (Aspergillus oryzae). Alergeny: gluten, soja Przechowywanie: w chłodnym i suchym miejscu. Chronić przed światłem słonecznym. Klasyfikacja prawna: Produkt sojowy - aromat płynny Shoyu to tradycyjny sos sojowy wytwarzany z soi, pszenicy i substancji fermentującego. Ma mocny aromat i lekko słodki smak. W niewielkich ilościach pogłębia i wzmacnia smak każdej potrawy.

Country Life Sos sojowy Shoyu 500 ml - inne ciekawe produkty

Country Life Sos sojowy Shoyu 500 ml - jak znaleźć najlepszą ofertę?